Ce faci dacă vezi un urs?

Ce faci dacă vezi un urs?


"Avem un urs. Ce facem cu el?"
Aceasta este procedura de intervenție a autorităților pentru alungarea unui urs din localitate!
________________________________
Procedura de intervenție pentru alungarea urșilor din localități, prevede niște criterii de evaluare a comportamentului general al animalului, de care se va ţine seama în cadrul evaluării realizate cu ocazia intervenției rapide la faţa locului. Se intervine în funcție de trei niveluri de risc: redus, mediu și mare.
Potrivit Comitetului local pentru situații de urgență, la Avrig, riscul a fost mediu, ursul fiind observat în zorii zilei de 7 noiembrie, în intravilan, în mai multe zone diferite. 
Dacă în urma evaluării la faţa locului, echipa de intervenție constată că nivelul de risc este mediu, se procedează la alungarea exemplarului prin diverse mijloace sau la tranchilizare și relocare, cu aplicarea următoarelor măsuri:
• Se limitează accesul persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz.
• Se aplică măsuri de îndepartare a animalului din zonă (goane oarbe, semnale acustice și luminoase, gloanțe de cauciuc, petarde) de către jandarmi și personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz
• Medicul veterinar de liberă practică împuternicit procedează la tranchilizarea exemplarului de urs.
• Autoritatea locală și gestionarul pun la dispoziția echipei de intervenție echipamentul specializat pentru marcarea și transportul exemplarului tranchilizat.
• În urma intervenţiei, se va încheia un raport în care se vor detalia modul de interventie şi rezultatele obținute.
• Dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.
Patrulele Poliției Locale Avrig și cele ale Poliției Orașului Avrig, trimise în teren pentru a lua măsuri, nu au găsit animalul. Se presupune că acesta a ieșit în afara localității, întrucât camerele de supraveghere nu i-au mai semnalat prezența pe raza orașului. 
 ATENȚIE!
_____________
 Dacă vedeți un urs în localitate, sunați de urgență la numărul 112!
 
Păstrați distanța de siguranță față de animal!
 
Nu îl hrăniți!

Nu încercați să îl goniți pe cont propriu! Animalul ar putea deveni agresiv.
 
Așteptați intervenția autorităților competente.

Hotărârea Comitetului Local pentru situații de urgență, aici:

Alte sugestii

Chestionar privind mobilitatea urbană
Ioana Tocoaie, expoziție de pictură la Muzeul Brukenthal din Sibiu
Ateliere de teatru și percuție
„Ultimul mesaj al lui George Lazăr: Amintește-ți că vei muri!”
Controale și sancțiuni la Mârșa