Comorile Avrigului, adunate în Complexul Național Muzeal Astra

Comorile Avrigului, adunate în Complexul Național Muzeal Astra


Astăzi, Complexul Național Muzeal Astra s-a îmbogățit cu încă o gospodărie - muzeu, una care a adunat bogățiile și comorile Avrigului frumos. 
Fiecare casă din muzeul satului este unică în felul ei, însă doar una ne va vorbi nouă, copiilor noștri și generațiilor care vor veni, despre tainele locurilor natale, despre dorurile oamenilor care le-au locuit, despre bucuriile și despre zbaterile lor.
“Casa dinainte” sau “Casa șezătorii”, așa cum frumos au numit-o oamenii care s-au implicat trup și suflet în acest proiect, este doar una și o vom simți ca fiind a noastră, a tuturor avrigenilor. Va fi puntea de legătură între generațiile trecute şi cele viitoare.
“Este important pentru noi toți, dar mai ales pentru generațiile tinere, să ne cunoaștem trecutul, pentru că prezentul și viitorul sunt strâns legate de acesta. Nu ne putem uita originile și suntem datori să ne cinstim portul, credințele și valorile noastre, să respectăm tradițiile în care au trăit strămoșii noștri. Acest muzeu este o aducere aminte a modului de viață și a îndeletnicirilor avrigenilor de altădată, împletită cu înțelepciunea lor simplă. 
Salut inițiativa Șezătorii Bibliotecii Orașului Avrig de a da o nouă viață unor obiecte tradiționale care altfel ar fi stat mult și bine în podurile unor case, acoperite cu praf, sau ar fi ajuns la gunoi. Știu că a fost un efort susținut, câteva luni de muncă, mai ales că unele piese din colecție sunt foarte vechi şi fragile iar repararea lor a presupus atentie şi îndemânare. 
Felicitări tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestui proiect! Mulțumiri d-nei Maria Grancea, coordonatoarea proiectului și doamnelor din Șezătoarea Avrig!
Mulțumim, Asociației Purtata Avrigului şi Clubului Copiilor Avrig, Asociației Prietenii Avrigului, tuturor voluntarilor care au donat obiecte de colecție și au ajutat la realizarea acestui muzeu, Consiliului Județean si, bineînțeles, gazdei noastre, CNM Astra.
Să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum încolo de “Casa Șezătorii”, să ne aducem aminte cu orice ocazie de cei care au trăit înaintea noastră și să ne îndeplinim misiunea de a duce mai departe tradițiile și obiceiurile noastre", transmite Adrian David, primarul orașului Avrig.
Și Grancea Maria, coordonatoarea proiectului, ne invită pe toți la o întoarcere în timp.
"Într-o lume a tehnologiei şi oarecum a vitezei e bine, din când în când, să te aşezi o clipă şi să simți tihna aceea ce-ți face lină alergarea prin viață. Am creeat şi noi un astfel de loc în care te poti întoarce cu gândul în timp trăind o poveste. Apoi încărcat cu bine, te intorci la tehnologie.
Trăieşte clipa de poveste şi adu-ti aminte că, aşa cum ai grijă de mintea ta care te călăuzeşte, de picioarele care te poartă, tot aşa, măcar din când în când, trebuie să ai grijă de rădăcinile tale, ale neamului tău, să nu le laşi să moară.
Asta am făcut noi, prin amenajarea "Casei dinainte - Casa Şezătorii", am dat rost şi încă o viață... rădacinilor pentru clipa de tihnă şi visare, de poveste şi întoarcere în timp."

Alte sugestii

Ioana Tocoaie, expoziție de pictură la Muzeul Brukenthal din Sibiu
Ateliere de teatru și percuție
„Ultimul mesaj al lui George Lazăr: Amintește-ți că vei muri!”
Controale și sancțiuni la Mârșa
Nunta de aur