Biserica evanghelică Săcădate

Biserica evanghelică Săcădate


Address

Săcădate 555203, Romania

Despre


Biserica evanghelică-luterană maghiară
din Săcădate, județul Sibiu, a fost construită pe la mijlocul secolului al XIII-lea în stil romanic și a fost transformată în secolul al XVI-lea cu unele elemente gotice, apoi, prin veacul al XVIII-lea, cu unele elemente baroce. Inițial a fost o bazilică romanică, dar, prin înlăturarea navelor laterale, ale căror urme ale zidurilor încă se mai văd la nivelul solului și în urmele arcadelor de pe zidul navei, a devenit o biserică-sală. Intrarea se face pe la baza turnului, care are un portal bine păstrat, fiind vizibile ornamentele capitelurilor cu motive vegetale și antropomorfe. Aspectul actual al bisericii datează din anul 1790.

Un obelisc din marmură neagră ridicat în curtea bisericii amintește de o jertfă din anii 1916–1917, când 11 locuitori maghiari împreună cu pastorul Adrianyi Adolf și cu asistentul său, Máthé Lajos, „și-au sacrificat viața pentru patrie.” La fel, monumentul mai amintește și de patru militari maghiari căzuți pe fronturile Primului Război Mondial.

Singura biserică evanghelică luterană de limbă maghiară care mai există în județul Sibiu este Biserica din Copșa Mică, monument istoric tot din secolul al XIII-lea.

Alte sugestii

BRAMBURA PARK

Activitate / Obiectiv turistic / Restaurant

PANORAMIC PARK

Obiectiv turistic

Biserica Duminica Floriilor din Avrig

Obiectiv turistic

Biserica de Lemn din Zona Turistică Valea Avrigului

Obiectiv turistic

Ferma de cerbi

Activitate / Cazare / Obiectiv turistic / Restaurant / Traseu de drumeție