SOMA RĂSPUNDE

SOMA RĂSPUNDE:

1. Cei care nu au fost găsiți acasă și vor ridica tomberoanele de la sediul Soma în luna ianuarie, la prima/primele ridicări pot folosi tomberoanele vechi?

Da, tomberoanele vechi pot fi folosite toată luna ianuarie. Noile pubele trebuie ridicate obligatoriu până cel târziu la data de 31.01.2022.

2. Ce facem cu brazii de Crăciun?

În perioada 01 - 31.01.2022, brazii de Crăciun vor fi scoși la poartă în ziua de colectare a deșeurilor reziduale și vor fi colectați gratuit de către Soma.

3. În primăvară, ce facem cu crengile după toaletarea pomilor fructiferi?


Pentru a răspunde nevoilor cetățenilor, vom găsi o soluție alături de autoritățile locale pentru organizarea unei campanii gratuite de colectare a deșeurilor verzi rezultate în urma toaletării de primăvară.

4. Cum se achită gunoiul?

În acest moment, taxa de salubrizare se achită în funcție de numărul de persoane/ gospodărie. Începând cu 1 ianuarie 2022, în urma deciziei Consiliului Local Avrig, taxa va fi de 13 lei/persoană/lună.

5. Containerul negru poate fi protejat cu saci de nailon, care se aruncă săptămânal. Ce saci folosim?


În pubela neagră, primită de la personalul Soma, puteți folosi saci menajeri, achiziționați din comerț, de 240 l. E responsabilitatea fiecărui cetățean să își păstreze pubela curată, fără mirosuri și materie în descompunere. NOTĂ: Folosirea sacilor este opțională.

6. Ce înseamnă deșeuri reziduale?

Deșeurile reziduale sunt acele deșeuri care nu se pot recicla sau composta (cu excepția deșeurilor voluminoase, periculoase, electrice, electronice și medicale, care sunt colectate diferit) și care trebuie depuse numai în pubelele negre.

Deșeul rezidual ajunge direct la groapa de gunoi, iar drumul lui este fără întoarcere. El nu se reciclează. Nimic bun, nimic util, nimic sănătos nu poate fi făcut din el. Din păcate, mare parte din acesta este compus din elemente care ar fi putut fi reciclate.

Exemple deșeuri care trebuie colectate în recipientul negru: scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, resturi de mâncare de proveniență animală (carne, lactate, ouă, pește etc), cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, etc.

NU sunt deșeuri reziduale: ambalajele din plastic, metal, hârtie, carton sau sticlă! Toate acestea sunt deșeuri reciclabile. De asemenea, nu aruncăm în pubela neagră pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și becuri uzate, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).

7. Cutiile de lapte și suc au exterior de plastic și interior (carton), unde le punem?

Cutiile de lapte, precum și toate ambalajele de tip tetrapak (cutii de suc natural etc) se aruncă la fracția de plastic/metal, respectiv în sacii speciali de culoare galbenă primiți de la personalul Soma.

8. Pubelele se pot ridica de pe str. Brukenthal?

Cei care nu au fost găsiți la domiciliu pentru a primi noua pubelă neagră, o pot ridica de la sediul Soma (Strada Brukenthal, nr. 54, Avrig) după data de 3 ianuarie 2022. Număr de telefon local pentru mai multe informații: 0723.594.004. 

9. Resturile alimentare: coji ceapa, portocale etc unde se regăsec - la rezidual? Cine stă la bloc ce face cu ele?

Cojile de fructe, legume, zațul de cafea, pliculețele de ceai, resturile verzi din grădini (iarbă tăiată, crengi uscate etc) sunt deșeuri biodegrabile (culoarea maro). În zona Avrig, prezentul contract nu presupune colectarea separată a deșeurilor bio. Din acest motiv, cetățenii sunt încurajați fie să își facă propriul compost (pentru cei care stau la casă și au această posibilitate), fie să le arunce în pubela neagră, cea de rezidual (pentru cei care stau la bloc). 

10. Când și cum vom primi sacii speciali albaștri și galbeni?

În zona Avrig, deșeurile de hârtie/carton se colectează doar în saci albaștri, iar deșeurile de plastic/metal doar în saci galbeni (în unele cazuri, acolo unde există pubelă galbenă, se va folosi aceasta). Sacii speciali vor fi oferiți gratuit de către personalul Soma la prima ridicare a pubelei negre din luna ianuarie, conform calendarelor publicate. Spre exemplu, avrigenii vor primii sacii speciali în data de 3-5 ianuarie 2022, odată cu prima colectare a pubelei negre. Cetățenii pot folosi și sacii vechi, primiți de la fosta firmă de salubrizare, dar cu respectarea culorilor specifice (sacii galbeni doar pentru plastic/metal, cei albaștri pentru hârtie/carton). 

11. Cum sunt împărțite zonele de colectare în Avrig?

Orașul Avrig este împărțit în 3 zone diferite de colectare: zona 1, zona 2 și zona 3, după cum urmează:

Zona 1, cu zi de colectare deșeuri LUNI: străzile 1 Decembrie, Abatorului, Al. Vlahuță, Avram Iancu, Badea Cârțan, Bisericii, Cioplea, Crișan, George Coșbuc, Gh. Doja, Iazului, Malului, Mihai Eminescu, Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Pietrari, Prundu Mare, Prundu Mic, Samuel Bruckenthal, Sașilor, Tudor Vladimirescu.

Zona 2, cu zi de colectare deșeuri MARȚI: străzile Câmpului, Ceferiștilor, Cloșca, Dealului, Eroilor, Gării, Gh. Lazăr, Griviței, Horia, Izvorului, Lacului (ACH), Nouă, Oltului, Podragu, Stadionului, Cartierul Dutină.

Zona 3, cu zi de colectare deșeuri MIERCURI: străzile Aleea Pinului, Aleea Stejarului, Bolovanului, Călțun, Cânepii, Ciortea, Godeanu, Joagărului, Libertății, Mică, Negoiului, Parâng, Râului, Sticlarilor, Suru, Șerbota, Unirii, Urlea, Zorile. 
Locuințele de pe străzile care nu se regăsesc in lista de mai sus vor fi deservite odată cu străzile adiacente lor, conform arondării în Zona 1, 2 sau 3. 

În perioada 01 - 31.01.2022, Soma derulează o campanie gratuită de colectare a brazilor de Crăciun: cetățenii sunt rugați să scoată brazii la poartă (sau la platforma de colectare din zonele de blocuri) în ziua obișnuită de colectare a deșeurilor reziduale. Spre exemplu, avrigenii care locuiesc în zona 1 pot scoate brazii la poartă în orice zi de luni, începând cu data de 3 ianuarie până în data de 31 ianuarie. 
______________

Un ghid complet al colectării selective corecte este disponibil pe website-ul Soma, aici: https://bit.ly/ghid-de-colectare-selectiva

Suntem aici să clarificăm toate neclaritățile dumneavoastră. Așteptăm întrebări fie pe pagina Soma Avrig, fie pe pagina Primăriei Avrig, sau prin email la avrig@soma.ro.

Alte sugestii

Restricții circulație
Plan de Mobilitate Urbană Durabilă al orașului Avrig
Drum închis
Se ia apa pe Gheorghe Lazăr
Se ia gazul în Avrig